Isnin, 28 Mei 2012

Pep mungkin ke Stamford Bridge

Nasib Roberto Di Matteo tidak pasti
KEJAYAANNYA membawa Chelsea menjadi juara Champions League atau Piala Juara-Juara buat pertama kali dalam sejarah tidak menjamin kedudukannya kekal sebagai pengurus The Blues.

Nasib Roberto Di Matteo di Stamford Bridge belum pasti. Ini dikuatkan lagi dengan khabar Pep Guardiola yang pada awalnya ingin berehat setahun dari bolasepak telah mengubah fikiran berhasrat menjadi pengurus Chelsea pula.

Guardiola telah berjaya melakar kejayaan di Barcelona sepanjang empat musim dengan 14 trofi. Yang terbaru ialah menjulang Piala Sepanyol.

Setelah gagal membantu Barca menjadi juara La Liga tahun ini dan berada dibelakang Real Madrid, Guardiola telah membuat keputusan mahu berehat selama setahun. Namun entah mengapa beliau menukar fikirannya minggu ini dengan menyatakan Roman Abramovich perlu menghubunginya jika ingin mendapatkan khidmatnya.

Sebelum itu ura-ura bertiup kencang Abramovich akan menawarkan kontrak pada Di Matteo yang sebelum ini hanya pengurus sementara. Dengan kesediaan Guardiola ke London bagi menghadapi cabaran baru musim depan telah menggerhanakan sedikit peluang Matteo untuk kekal bersama The Blues.

Apa pun nasib Matteo; beliau telah berjaya mencatat sejarah buat Chelsea yang tidak dapat dicapai oleh pengurus-pengurus ternama sebelum ini seperti Claudio Raneiri, Jose Mourinho, Scolari, Gus Hiddink dan Carlo Ancelotti.

Bagi Pep pula mengulangi dan mempertahankan kejuaraan Piala Juara tahun hadapan adalah sesuatu yang sukar dan penuh cabaran.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan