Jumaat, 4 Mei 2012

Ambiga dan Samad Said

Disaran bertanding dalam pilihanraya
Tambah kapsyen
DATUK S. Ambiga dan Datuk A. Samad Said adalah pengerusi bersama Bersih sejak ia dilancarkan.

Ambiga dan Pak Samad mendakwa mereka tidak mewakili mana-mana parti politik. Malah mereka menolak keras bahawa mereka telah diperkudakan oleh parti pembangkang sepanjang penglibatan mereka dalam demonstrasi anjuran Bersih.

Sebagai peguam, Ambiga sering mempunyai sikap dan pendirian yang sama dengan Majlis Peguam yang lebih pro parti DAP dalam banyak isu nasional.

Bagi Pak Samad pula beliau pernah menyatakan sokongan dan berkempen untuk calon PKR dalam satu pilihanraya kecil di Selangor tahun lalu. Dan kini Pak Samad adalah antara penceramah di pentas politik PAS seluruh negara.

Lihat pada kesungguhan dan tekad mereka berdua dalam perjuangan Bersih bagi menuntut satu pilihanraya bersih dan adil di negara ini ibarat seperti "bakar jambatan" dan tidak mungkin berpatah balik.

Tetapi alangkah tepat dan sesuai jika mereka berdua mengambil keputusan menyertai parti politik dan turut bertanding dalam PRU 13 ini. Tidak perlulah lagi mereka berselindung di sebalik badan NGO bagi memperjuangkan apa yang diyakini mereka.

Ambiga bolehlah menyertai parti DAP dan masuk bertanding atas tiket parti itu. Pak Samad pula memang sesuai menjadi ahli parti PKR. Bertandinglah di mana sahaja kawasan dalam pilihanraya umum yang semakin hampir ini.

Apakah Ambiga dan Pak Samad akan berjaya ke Parlimen ? Tengok pada kesungguhan mereka sepanjang aktiviti Bersih sudah tentu mereka yakin akan mendapat sokongan orang ramai sekiranya masuk bertanding.

Namun apakah DAP dan PKR bersedia dan sanggup memberi kerusi selamat pada Ambiga dan Samad ? Kalau mereka diberi bertanding di kawasan selamat, nanti apa reaksi pula pemimpin-pemimpin lama dalam parti ?

Apa pun Ambiga dan Pak Samad boleh lihat setakat mana pengorbanan dan perjuangan mereka selama ini dihargai oleh parti seperti DAP dan PKR.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan