Isnin, 25 Julai 2011

Tan Sri Sanusi Junid masuk wad


BEKAS Menteri Besar Kedah, Tan Sri Sanusi Junid telah dimasukkan ke sebuah hospital swasta setelah mengadu sakit dada. Beliau kini semakin sihat dan boleh bercakap. Tan Sri Sanusi akan terus berada di hospital untuk rawatan lanjut.

Sanusi Junid adalah antara tokoh penting dalam UMNO dan kerajaan semasa era Tun Dr. Mahathir Mohamad. Beliau pernah memegang jawatan sebagai Setiausaha Agung UMNO dan salah seorang dari tiga Naib Presiden UMNO bersama dua tokoh lagi iaitu Tun Abdullah Badawi dan Anwar Ibrahim.

Pada satu ketika beliau kelihatan berpotensi menjadi bakal calon Timbalan Presiden UMNO. Sanusi Junid ialah seorang politikus yang kreatif dan banyak idea. Semasa menjawat sebagai Menteri Pertanian, beliau banyak melakukan pembaharuan, termasuk kempen minum air kelapa, minuman koko dan sebagainya.

Ideanya banyak, kreatif dan kadang-kadang melucukan. Sanusi adalah satu-satunya menteri yang fasih bercakap dalam banyak bahasa termasuk Mandarin, Tamil, Urdu dan lain-lain. Beliau juga seorang gemar membaca dan disifatkan sebagai ulat buku.

Ini diterjemahkan melalui usahanya melahirkan sebuah kampung buku di Kedah yang kini tidak tahu bagaimana keadaannya setelah beliau tidak lagi berada dalam kerajaan. Di Kuala Lumpur salah sebuah rumah miliknya telah dijadikan perpustakaan yang dipenuhi dengan buku-buku miliknya. Khabarnya, Tan Sri akan menghabiskan masanya membaca sebagai aktiviti hariannya. Menurutnya lagi, habis semua buku di perpustakaan itu dibacanya.

Semasa Datuk Seri Anwar Ibrahim mencabar Tun Ghaffar Baba bagi jawatan Timbalan Presiden UMNO,  Sanusi bersama dengan Pak Lah adalah antara pemimpin yang kuat menentang hasrat Anwar itu. Beliau dan Pak Lah telah berkempen seluruh negara bagi memberi sokongan pada Tun Ghaffar.

Usaha beliau gagal kerana angin dan gelombang Anwar masa itu terlalu kuat. Selepas Anwar berjaya menyingkirkan Tun Ghaffar, hubungan beliau dan Anwar menjadi dingin, malah menjadi seteru politik pula.

Bila kes pemecatan Anwar sebagai Timbalan Perdana Menteri menjadi gawat, Sanusi telah tampil membantu Dr. Mahathir dan UMNO bagi mempertahankan tindakan parti dan kerajaan.

Sepanjang beliau aktif dalam politik, beliau adalah seorang penyokong kuat nombor wahid pada pimpinan Dr. Mahathir. Beliau begitu setia dan tidak pernah "derhaka" dalam situasi apa pun. Kini terbukti beliau dan Dr. Mahathir merupakan penyokong kuat Perkasa.

Hubungan beliau dengan Dr. Mahathir adalah lebih dari seorang pengikut dan mentor, malah seperti sahabat dan rakan yang setia. Ianya tak terpisahkan.

Sanusi Junid adalah seorang politikus unik dan kreatif pernah UMNO lahirkan. Peranan dan sumbangannya banyak untuk parti dan kerajaan. Namun detik hitam yang tidak mungkin dilupakan Sanusi ialah bila mana UMNO telah diharamkan oleh mahkamah semasa beliau menjawat sebagai Setiausaha Agungnya.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan