Ahad, 1 Mei 2016

Adenan Satem Bertindak Keterlaluan

KETUA MENTERI Sarawak, Tan Sri Adenan Satem telah bertindak keterlaluan menggunakan kuasanya menghalang para pemimpin pembangkang dari memasuki Sarawak untuk berkempen dalam PRN 7 Mei ini.

Lebih terlampau lagi Adenan bertindak menghadkan tempoh masa pada Lim Guan Eng dan Azmin Ali berada di negeri itu. Guan Eng dan Azmin diarahkan keluar dari Sarawak sebelum hari mengundi pada 7 Mei ini.


Malah arahan Adenan menggesa para pemimpin pembangkang yang ingin ke Sarawak berkempen perlu memohon izin terlebih dahulu bagi mendapat kelulusan adalah satu tindakan angkuh dan tidak demokratik.

Tindakan itu adalah satu penghinaan dan menyalahgunakan kuasa yang ada padanya.

Ia juga satu contoh dan teladan yang berbahaya pada masa hadapan politik Sarawak dan negara khasnya.

Macam mana sekiranya satu hari Sarawak dapat ditawan parti pembangkang dan kerajaan yang memerintah tidak sehaluan dengan Putrajaya ; mereka akan menghalang Perdana Menteri dari memasuki Sarawak ? Macam mana ?

Jangan salahkan tindakan pembangkang itu kerana Adenan Satem telah melakukan contoh yang akan diulangi pada masa hadapan.


Apakah jaminan Sarawak tidak akan jatuh ke tangan pembangkang? Kini majoriti pengundi Sarawak adalah terdiri dari kalangan bangsa Dayak dan Kristian. Melayu Islam yang berkuasa sekarang bukan kumpulan majoriti.

Adenan perlu berhati-hati. Mungkin dalam PRN ini beliau boleh menang dan terus berkuasa. Namun tidak ada jaminan ia akan terus kekal berkuasa.

Rakyat yang celik akan terus memberi perhatian dan mereka tidak mungkin mudah lupa apa yang berlaku.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan