Khamis, 7 Januari 2016

Antara Tahaluf dan Taawun

DULU parti Isle Pas guna istilah "tahaluf" bagi menjustifikasi langkah mereka bekerjasama dengan parti DAP dalam Pakatan Rakyat. Kini PAS dan DAP dah bercerai dan tiada lagi Pakatan Rakyat.

Mereka bercerai kerana isu hukum hudud yang menjadi pokok perjuangan PAS. DAP tidak akan menerima hudud atas alasan apa sekali pun.

Kini istilah tahaluf yang dijaja PAS kepada para penyokongnya dan orang-orang melayu telah pun menjadi tahi. Tahaluf dah tenggelam hanyut.

Kini muncul pula istilah baru "taawun". Menurut pemimpin PAS, Mustafa Ali, taawun bererti bekerjasama dengan Umno dalam semua bidang demi kepentingan ummah. Katanya, PAS tidak akan menyertai BN tetapi akan bekerjasama dengan Umno.

Mustafa Ali

Selepas bertelagah dengan DAP, PAS kini semakin menghampiri Umno. Dalam suasana politik kini Umno memerlukan PAS bagi mengekalkan sokongan berterusan orang-orang melayu. PAS pula kata Presidennya, Hadi Awang akan memainkan peranan sebagai penasihat kerajaan.

Tahaluf dan taawun adalah istilah bahasa Arab. Dua perkataan tersebut tidak ada pun disebut dalam Al Quran.

PAS sebagai parti Isle mempunyai kelebihan dalam mempergunakan istilah-istilah tersebut bagi menyesuaikan untuk kepentingan politik parti mereka. Istilah-istilah Arab seperti ini boleh menarik perhatian dan sokongan di kalangan orang-orang Islam.

Jenama atau brand atas nama Islam menjadi satu cara "marketing" paling penting bagi menjayakan sesuatu pekerjaan. Ia sesuatu yang mesti sekiranya ingin mendapat sokongan atau sambutan orang ramai.

Terbaru dalam dunia penerbangan kini kita mempunyai Rayani Air yang sepenuhnya patuh syariah dalam perkhidmatannya.  Syarikat penerbangan ini dimiliki dan diasaskan oleh dua pasang suami isteri bukan Islam; Ravi Alagendran dan Karthiyani.

Syarikat penerbangan baru ini mempunyai potensi berkembang kerana "marketing" nya kena pada keadaan semasa di mana majoriti umat Islam mendamba perkhidmatan yang bersifat "Syariah Compliant". Pemilik dan pengasas Rayani Air telah bertindak betul dalam konteks perniagaannya.

Umat Islam pula beruntung kerana dapat perkhidmatan penerbangan memenuhi syariah pertama dalam negara.

Seterusnya istilah-istilah Arab dan berkaitan Islam akan terus menjadi bahan marketing dan tarikan dalam dunia politik mahu pun perniagaan.


Syariah CompliantTiada ulasan:

Catat Ulasan