Sabtu, 1 Mac 2014

Langkah politik Tan Sri Khalid Ibrahim

MENTERI Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim sudah mula tunjuk kelincahan dalam sepak terajang politiknya. Sebelum ini semua orang menganggapnya sebagai tidak tahu politik. Dan orang menggelarnya sebagai Khalid gagap!

Tetapi kemunculannya bersama disisi Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dan Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin dalam satu majlis perjanjian MOU antara kerajaan pusat dengan kerajaan negeri Selangor berkaitan industri bekalan air telah mengejutkan pimpinan Pakatan Rakyat.
Datuk Seri Anwar Ibrahim

Lebih mengejutkan ialah Penasihat Ekonomi Negeri Selangor merangkap Ketua Pembangkang dan calon PRK Dun Kajang, Datuk Seri Anwar Ibrahim tidak tahu menahu apa satu pun tentang MoU itu ! Alahai, sebagai Penasihat dan bakal MB Selangor, dia tidak diberitahu ?

Alasan Tan Sri Khalid merahsiakan MoU air itu dari pengetahuan para pemimpin PKR kerana tidak mahu ia dicampuri dan menggagalkannya. Aduh! Langkah Tan Sri Khalid itu bagaikan menampar muka Datuk Seri Anwar Ibrahim. Khabarnya, Anwar terkejut lantas mengarahkan Khalid datang mengadapnya memberi penjelasan. Hahaha... Khalid diarah mengadap??

Sikap Khalid yang merahsiakan MoU itu dari pengetahuan Anwar memang dah patut pun. Bukankah sebagai Penasihat Ekonomi Negeri Selangor, Anwar diberi gaji sebanyak RM 1(Satu Ringgit) sahaja? Bayangkan lah dengan nilai penasihat sebanyak seringgit - apa lah sangat nasihat yang boleh dipakai?
Tan Sri Khalid Ibrahim

Dan terbaru Tan Sri Khalid telah mengesahkan bahawa dia akan bertanding jawatan Timbalan Presiden PKR menentang penyandangnya Azmin Ali pada April ini. Aduh! Sekali lagi muka Anwar bagaikan dikena penampar sekaligus singgah ke muka Azmin Ali ! Hahaha...wakaka....

Siapa kata Khalid gagap tak pandai politik ? Dia sekarang dah mula buka langkah. Langkahnya ditujukan pada pemimpin dan penasihatnya serta orang yang bakal menendangnya keluar dari kerusi MB Selangor. Mereka yang pro reformasi berkata, "Kajang Move" dan PRK Dun Kajang adalah taktikal parti PKR, betul kah ?

Apa pun Lim Kit Siang telah bercakap benar bila dia mengatakan PRK Dun Kajang nanti musuh Anwar yang sebenarnya ialah dari dalam parti PKR sendiri. Lebih seronok lagi bila Kit Siang mengakui sekiranya Anwar menang dengan hanya majoriti kecil ia adalah satu kekalahan dan tamparan pada Pakatan Rakyat dalam usahanya ke Putrajaya.

Oh ! Anwar, pemimpin anugerah Tuhan !!

Khalid bersama Najib dan Muhyiddin di majlis MoUTiada ulasan:

Catat Ulasan