Selasa, 18 September 2012

Filem Innocence of Muslims

FILEM barat "Innocence of Muslims" telah mendapat bantahan keras dari umat Islam seluruh dunia. Filem tersebut jelas telah menghina Nabi Muhammad SAW dan menyentuh sensitiviti seluruh umat Islam.

Sehingga kini tindak balas dari api kemarahan itu telah mengorban dan meragut banyak nyawa. Tidak kurang berlakunya kemusnahan dan kerosakkan harta benda.

Ada pandangan mengatakan; apakah wajar umat Islam bertindak ganas sebagai tindakan balas terhadap kebiadapan filem tersebut ?

Walau apa pun alasan dan kewajaran di atas segala respons dan tindak balas itu sekurang-kurangnya memberi peringatan pada Barat dan kumpulan anti Islam supaya berwaspada agar ia tidak berulang. Setidaknya dari peristiwa ini umat Islam telah tunjuk dan buktikan bahawa mereka boleh bersatu di seluruh dunia di atas isu menyentuh Nabi dan agama mereka.

Sedangkan pada umum umat Islam dikenali sebagai golongan yang sering bertelingkah sesama sendiri dan memang payah untuk bersatu. Mereka berada dalam berpecah belah kerana isu-isu politik dan fahaman yang berbeza.

Namun dalam kes seperti menghina Nabi SAW dalam filem tersebut umat Islam telah memberi tindak balas yang sewajarnya sepadan dengan niat jahat pengarah filem tersebut yang bertujuan menghina dan menyakiti hati umat Islam.

Barangkali, tindak balas secara ganas ini agak melampau dan tidak bertamaddun. Tetapi kadang-kadang cara lembut dan berdiplomasi dengan dunia barat tidak memberi sebarang kesan. Sekali sekala perlu diberi tindakan yang boleh memberi keperitan pada mereka berkenaan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan