Rabu, 23 November 2016

Presiden Umno Sama Taraf Dengan Jamal ?KELIHATAN tiga tokoh pahlawan melayu yang konon-kononnya memperjuangkan demi bangsa dan negara.

Dari kiri, pemimpin gerakan baju merah, Jamal Yunus, Noh Omar dan Presiden Umno, Najib Razak. Mereka sedang menikmati buah durian. Hahaha....

Jamal mempunyai banyak gelaran. Ada yang panggil Jamal Ikan Bakar atau Jamal Ikan Tongkol. Yang terbaru depa panggil dia Jamal Jamban kerana dia orang pertama di Malaysia mengadakan sidang akhbar dalam jamban.

Kehebatan Jamal adalah dia boleh tunjuk kuasa lebih daripada pihak polis. Kadang-kadang seolah dia pula mengambil alih tugas polis. Konon-kononnya hendak sekat gerakan Bersih.

Dia sering buat kacau dan suka membuli para pengikut Bersih termasuklah tindakan para pengikutnya memukul dan berkonfrontasi dengan mereka yang menyertai gerakan tersebut.

Sikapnya yang suka mencabar dan suka tunjuk samseng dijalanan kerana ingin tunjuk dia kuat dan kebal. Dia mengucap berbagai ugutan termasuk mengeluarkan perkataan "perang' dan 'darah'.

Namun akhirnya baru-baru ini dia sendiri yang berdarah akibat ditumbuk oleh polis. Dia sendiri yang mengaku "polis tumbuk saya". Orang yang dicabarnya belum lagi berdarah sebaliknya dia yang kena terlebih dahulu. Kah, kah, kah...

Ini orang cakap bukan saya cakap yang Jamal ini adalah budak suruhan Noh Omar. Entah betul entah tidak. Tetapi kelihatan dalam gambar di atas mereka bersebelahan di atas satu meja.

Apa pun Jamal ini boleh lah dianggap sebagai pemimpin 'low class" dan jenis standard half past six. Pemimpin bertaraf tepi jalan.

Apa yang lebih menarik orang seperti Jamal boleh duduk satu meja dengan Presiden Umno merangkap Perdana Menteri.

Persoalannya gi mana seorang bertaraf Presiden parti dan Perdana Menteri boleh duduk semeja bersebelahan dengan seorang yang low class dan bertaraf half past six ??

Atau sememangnya PM kita sama standard dan sama taraf dengan Jamal ??

Tetapi dengan perkembangan nilai ringgit yang jatuh menjunam; 1 USD - RM 4.40 dan nilai ringgit yang jauh lebih murah berbanding Thai Baht - memberi gambaran betapa negara kini sudah jadi negara half past six.

Ditambah dengan skandal 2.6 billion dan 1MDB yang menjadi tumpuan diseluruh dunia, negara ini telah menjadi negara pariah dan korup.

Seperti kata Dr Mahathir, kalau tidak kerana Najib negara ini sudah pun maju membangun mengatasi Singapura.

Apakan daya kerana kini negara sedang dipimpin oleh seorang pemimpin bertaraf Jamal ??

Tiada ulasan:

Catat Ulasan