Isnin, 24 Oktober 2016

Penjual Nasi Lemak Dan Pemandu Teksi Uber

LEBIH 20 tahun dahulu pemimpin negara telah menyemai semangat "Boleh" dan keyakinan diri dikalangan rakyat dalam mencapai kejayaan dalam semua bidang.

Kejayaan rakyat Malaysia mendaki gunung Everest, anak melayu pertama menjadi angkasawan sehingga berjaya ke bulan dan banyak lagi adalah bukti semangat "Boleh" dalam mencapai cita-cita dan berjaya.

Tetapi hari ini seorang Perdana Menteri merangkap Menteri Kewangan, semasa membentangkan Bajet 2017 dengan bangganya menceritakan perihal seorang graduan Elektronik Engineering yang gagal dapat kerja telah menjadi penjual nasi lemak di tepi jalan.

Graduan itu adalah berbangsa melayu. Apa mesej yang hendak disampaikan oleh PM ? Kisah perihal kejayaan menjadi penjual nasi lemak ?


Bukan untuk menghina penjual nasi lemak tetapi sekiranya graduan atau siswazah berniaga nasi lemak; makcik-makcik, pakcik-pakcik, mamak-mamak etc. nak jual apa pula ?

Belajar bertahun-tahun dengan perbelanjaan puluhan ribu untuk mendapatkan ilmu tiba-tiba menjadi penjual nasi lemak !

Apakah kerajaan yang gagal menyediakan peluang pekerjaan kepada graduan-graduan ini ?

Bukan itu sahaja malah PM dalam ucapan bajet 2017 juga telah mengesyorkan agar (orang melayu juga) berusaha menjadi pemandu teksi Uber sebagai sumber pendapatan tambahan.

Adoi mak ! PM menggalakkan orang-orang melayu menjadi penjual nasi lemak dan pemandu teksi Uber. Wakaka.....

Ya Allah ya Tuhan Ku Kau selamatkan lah negara ku ini dari diperintah oleh kaum-kaum yang bodoh !

Tiada ulasan:

Catat Ulasan