Rabu, 2 September 2015

Perdana Menteri telah mencemar imej negara

Kumpulan anti rasuah antarabangsa desak Malaysia jelaskan derma AS$700 juta

Presiden Transparency International, Jose Ugaz berkata komitmen Malaysia untuk membasmi rasuah tidak boleh dianggap serius selagi tiada penjelasan diberikan terhadap dana yang dipindahkan ke dalam akaun bank peribadi Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak. – Gambar The Malaysian Insider oleh Kamal Ariffin, 2 September, 2015.Presiden Transparency International, Jose Ugaz berkata komitmen Malaysia untuk membasmi rasuah tidak boleh dianggap serius selagi tiada penjelasan diberikan terhadap dana yang dipindahkan ke dalam akaun bank peribadi Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak. – Gambar The Malaysian Insider oleh Kamal Ariffin, 2 September, 2015.Malaysia perlu memberikan jawapan terhadap dana berjumlah AS$700 juta (RM2.6 bilion) yang dipindahkan ke dalam akaun bank peribadi Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak, kata Transparency International dalam persidangan anti rasuah di Putrajaya, hari ini.
Presidennya, Jose Ugaz berkata komitmen Malaysia untuk membasmi rasuah tidak boleh dianggap serius selagi tiada penjelasan diberikan terhadap dana berkenaan.
"Kita mahu melihat lebih banyak perkembangan, tetapi ia tidak mungkin berlaku ketika soalan mengenai AS$700 juta yang dimasukkan ke dalam akaun perdana menteri belum dijawab," kata Ugaiz.
Beliau berkata demikian pada acara pembukaan rasmi Persidangan Anti Rasuah Antarabangsa (IACC) ke-16 di Putrajaya, hari ini.
Perwakilan dari 130 negara yang berada di dalam dewan memberikan tepukan gemuruh terhadap kenyataannya itu.
"Tiada pihak yang berada di Malaysia tidak menyedari dakwaan rasuah ini sejak beberapa bulan lalu dan bagaimana ianya merosakkan negara. 
"Ada krisis rasuah di sini," kata Ugaiz. 
Beliau berkata, dalam tempoh beberapa minggu, peguam negara yang 'kritikal terhadap kerajaan' digantikan, pasukan petugas khas yang menyiasat 1Malaysia Development Berhad (1MDB) digantung tugas, penyiasat ditangkap dan akhbar digantung. 
"Ini bukan tindakan kerajaan yang menentang rasuah," katanya. 
"Mungkin kita mendengar janji pembaharuan. Bukan ini yang diperlukan ketika ini. Dan janji semata-mata tidak akan mengembalikan kepercayaan dan keyakinan," tambahnya. 
Ugaiz merupakan peguam di Peru dengan sejarah membasmi rasuah dan berkata, hanya 'seorang individu' mampu memberikan jawapan, iaitu Najib. 
Beliau bagaimanapun berkata, jika individu itu enggan ke hadapan, hanya badan penyiasat bebas yang tidak mempunyai kaitan dengan campur tangan politik boleh mencari kebenarannya. 
"Sehingga itu berlaku, tiada dakwaan daripada kerajaan berkenaan anti rasuah akan kredibel," katanya. 
Kuala Lumpur menjadi tuan rumah penganjuran IACC dan Najib akan memberikan ucaptamanya. 
Menteri di Jabatan Perdana Menteri Senator Datuk Paul Low berkata beliau menasihati Najib supaya menarik diri daripada merasmikan IACC kerana khuatir keadaan menjadi 'ganas'. 
Persidangan di Putrajaya itu dihadiri lebih 1,000 perwakilan akan tamat Jumaat ini. – 2 September, 2015.
- See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/kumpulan-anti-rasuah-antarabangsa-desak-malaysia-jelaskan-derma-as700-juta#sthash.qdyfoIPw.dpuf


Komen : Ini adalah satu perkembangan yang amat memalukan rakyat dan negara ini. Pertama; Perdana Menteri tidak hadir untuk merasmikan majlis ini. Ia diwakili oleh menteri Paul Low.

Kedua; Tetamu luar yang hadir pula mengecam negara dan Perdana Menteri kita cara beliau mengendalikan isu skandal 1MDB dan duit RM2.6 billion yang dimasukkan ke dalam akaun peribadinya.

Kita menjadi tuan rumah pada persidangan antarabangsa mengenai rasuah dan transparensi tetapi pimpinan negara sendiri kelihatan tidak telus dan cuba "cover up" terhadap isu-isu rasuah dan penyalahgunaan kuasa diperingkat tertinggi.

Sungguh memalukan ! Lebih memalukan lagi ialah Perdana Menteri kelihatan seperti tiada apa yang berlaku dan terus berusaha mahu kekal berkuasa tanpa mengambil kira apa yang berlaku disekelilingnya.

Malu. Sungguh memalukan !!


Tiada ulasan:

Catat Ulasan