Rabu, 22 Jun 2016

Good Star Limited Milik Jho Low

BARISAN NASIONAL (BN) menang di kedua PRK Sungai Besar dan Kuala Kangsar telah mengejutkan semua pihak. Perdana Menteri Najib Razak sendiri terkejut dengan keputusan tersebut. Calon BN di Sungai Besar, YB Budiman juga tidak menyangka dia akan menang jumlah undi yang begitu selesa.

Ini kerana pihak kerajaan dari awal lagi sebelum pengundian menganggap kedua calon BN turun sebagai "underdog" walaupun mereka bertanding mempertahankan kerusi di kedua kawasan tersebut.

BN juga menghadapi serangan bertalu-talu daripada pihak pembangkang terutama dalam isu rasuah. Ramai meramalkan sama ada BN menang tipis atau kalah tipis.

Tetapi akhirnya keputusan di luar dugaan semua pihak termasuk kerajaan sendiri. BN menang dengan majoriti lebih besar berbanding pada PRU 13 dahulu.

Ada pendapat mengatakan para pengundi kedua kawasan tersebut lebih mudah tertarik dengan isu dan janji-janji pembangunan dari isu 1MDB, rasuah dan sebagainya. Malah ada yang mengira para pengundi tidak memahami dan ambil pusing isu berkaitan 1MDB.

Apatah lagi media perdana seperti RTM, TV3, Utusan, Berita Harian dan lain-lain tidak memberikan liputan sepenuhnya isu 1MDB.

Sebaliknya, butiran laporan skandal 1MDB lebih banyak dan meluas dilaporkan media antarabangsa di dalam bahasa Inggeris. Ertinya, laporan-laporan terperinci berkaitan skandal 1MDB adalah dalam bahasa Inggeris.

Yang pastinya sebahagian besar para pengundi di Sungai Besar dan Kuala Kangsar lebih-lebih lagi orang melayu tidak membaca dan memahaminya. Jadi isu penyelewengan dalam 1MDB tidak melekat dalam fikiran mereka.

Sebelum ini Wall Street Journal (WSJ) dan Sarawak Report banyak mendedahkan butiran penyelewengan dalam pengurusan dana 1MDB. Dan banyak laporan mereka didapati benar bila beberapa kes mahkamah berlangsung di Singapura dan beberapa buah negara lain yang ada kaitan dengan 1MDB.

Jho Low sedang berpoya


Berita terbaru pula dari sumber Reuters melaporkan ada bukti mengesahkan syarikat Good Star Limited adalah kepunyaan Jho Low. Good Star dilaporkan menerima wang sebanyak US $1.03 billion dari 1MDB.

Sedangkan wang tersebut bukan milik Good Star tetapi hak milik PetroSaudi. Dan Good Star bukan syarikat subsidiary PetroSaudi. Sehingga kini semua pihak termasuk Jho Low, PetroSaudi dan 1MDB enggan memberikan sebarang reaksi.

Bank Negara sendiri ada mengesahkan bahawa Good Star adalah milik Jho Low. Dan surat Bank Negera itu telah diklasifasikan sebagai Rahsia Rasmi atau OSA.

Kerajaan mungkin belum lagi habis bergembira dengan kemenangan cemerlang di Sungai Besar dan Kuala Kangsar. Rakyat di kedua kawasan tersebut telah membuat keputusan berdasarkan pengetahuan terhad mereka dalam isu tersebut.

Atau mungkin mereka lebih tertarik dengan isu ketuanan melayu dan isu agama yang dimainkan yang lebih menyentuh perasaan mereka.

Namun isu Jho Low dan 1MDB tidak mudah padam kerana bukti terlalu jelas dan terang. Begitu pun perlu diakui setakat ini tidak dilaporkan bahawa Najib terlibat secara langsung.

Bagaimanapun, Jho Low yang tidak dapat dikesan di mana dia berada perlu dibawa kembali ke tanah air bagi membantu siasatan kes besar ini yang telah mencemar imej Perdana Menteri  dan negara.


Isnin, 20 Jun 2016

Kes Saman 26 Billion 1MDB Di Mahkamah Timbang Tara

RAKYAT di Sg Besar dan Kuala Kangsar telah membuat keputusan dengan memberi kemenangan pada calon Umno dalam Pilihan Raya Kecil (PRK) 18 Jun lalu.

Calon Umno bukan sahaja menang tetapi jumlah majoriti telah bertambah dari PRU 13 lalu.

Sebagai pengamal sistem demokrasi keputusan ini perlu dihormati dan diterima semua pihak dan lapisan masyarakat. Penduduk kedua kawasan tersebut telah pun bersuara.

Tetapi jangan lupa laporan mutakhir berkenaan dengan tindakan IPIC menyaman 1MDB dan Kementerian Kewangan sebanyak RM 26 billion di Mahkamah Timbang Tara di London dalam masa terdekat ini.


IPIC mengambil tindakan undang-undang akibat kegagalan 1MDB membayar sejumlah wang hasil jaminan bond yang diberikan sejumlah 3.25 juta US Dollar.

1MDB mengakui telah pun membuat bayaran pada IPIC. Namun IPIC telah menafikan ada menerima sebarang pembayaran wang daripada 1MDB. Inilah punca masalah; 1MDB kata dah bayar. Tetapi IPIC kata belum bayar lagi !

Dari laporan-laporan yang telah diterbitkan dan tersiar seluruh dunia, pembayaran 1MDB pada IPIC telah dibuat namun wang tersebut telah disalurkan ke dalam akaun yang tidak mempunyai kaitan dengan IPIC. Ertinya, sejumlah wang telah disalurkan ke dalam akaun palsu oleh mereka yang bertaraf penyamun !

Inilah masalah 1MDB yang diakui sendiri oleh PAC dalam laporannya tentang kelemahan dalam pengurusan kewangannya. Dan PAC telah mencadangkan agar kerajaan mengambil tindakan terhadap pihak pengurusan syarikat pelaburan strategik kerajaan itu.

Tetapi sehingga kini tidak ada apa-apa tindakan dari kerajaan terhadap mereka yang terlibat.

RM 26 billion bukan sedikit. Tidak pasti rakyat di Sungai Besar dan Kuala Kangsar faham dan mengerti isu ini yang boleh menjejaskan kedudukan kewangan negara.

Dalam ceramah kempen PRK baru-baru ini ada seorang penceramah menerangkan betapa besarnya jumlah RM 2.6 billion, jika dibelanja RM 5,000 sehari ia mampu dihabiskan selama 1,400 tahun !! Itu 2.6 billion. Sedangkan kes IPIC adalah 26 billion. Bezanya hanya satu titik.

Sekiranya 1MDB dan Kementerian Kewangan menang dalam kes tuntutan ini, maka Najib boleh terus nyenyak tidur sebelum menghadapi PRU 14.

Namun sekiranya kalah siapa yang akan bayar dan memikul 26 billion itu ?


Rabu, 15 Jun 2016

Calon PAS Pasti Kalah Di Sungai Besar dan Kuala Kangsar

TIMBALAN MENTERI BESAR Kelantan merangkap Naib Presiden PAS, Mohd Amar Nik Abdullah, seperti orang tiada isu dan tiada hujah bila mengaitkan warna oren lambang parti Amanah sebagai warna persamaan dengan pakaian Tok Sami.

                                                               Dr Dzulkefly Ahmad

Mohd Amar mempersoalkan kenapa parti Amanah memilih warna oren sebagai lambang warna parti itu dan mengira ia sebagai sasau dan "nanar".

Inilah seorang lagi jenis pemimpin PAS yang sama dengan Nik Abodoh bercakap isu remeh temeh yang tidak memberi sebarang manfaat dan kesan terutamanya pada rakyat.

Sudah tiada isu lagi ke ? Apakah kaitan jenis warna pada sesebuah parti kecuali ianya tidak berkesan memberi khidmat pada para pengundi.

Mungkin Mohd Amar hanya berfikir bahawa warna hijau lambang parti PAS itu sahaja yang Isle. Selain dari warna hijau maka ia bukan Isle. Begitukah ? Kenapalah sampai sempit dan bodoh begitu sekali.

Barisan Pimpinan Parti Amanah

Nak tanya sikit dengan Amar dan rakan Nik Abodoh tu dalam Quran ada sebut ke tentang warna hijau atau oren ?

Dan Mohd Amar janganlah terkejut nanti keputusan Pilihan Raya Kecil (PRK) di Sungai Besar dan Kuala Kangsar pada 18 Jun ini calon Amanah akan mendapat undi lebih banyak dari PAS.  Belum pasti calon mana yang akan menang dalam PRK tersebut yang melibatkan tiga dan empat penjuru.

Namun berita yang sahih lagi benar calon PAS akan tewas di kedua kawasan tersebut. Bukan sahaja akan tewas tetapi juga mendapat undi lebih rendah dari calon Amanah.

Mohd Amar Nik Abdullah
Sabtu, 11 Jun 2016

Dr Mahathir Seorang Pengkhianat Atau Jho Low ?

DR MAHATHIR mula berkempen dalam Pilihan Raya Kecil (PRK) di Sungai Besar dengan memberi sokongan pada calon parti Amanah, Azhar Shukur. Tokoh negarawan itu turun berkempen kerana Azhar menyokong Deklarasi Rakyat bagi menyingkirkan Najib Razak sebagai Perdana Menteri (PM).

Dalam kempen itu Dr Mahathir telah berucap dan berada dipentas bersama-sama pemimpin DAP, Lim Kit Siang.

Ini bukan pertama kali Dr Mahathir berada satu pentas dan berpegang tangan dengan Kit Siang. Semuanya berpunca daripada Najib dan skandal 1MDB yang telah merebak ke peringkat antarabangsa - menyebabkan kedua tokoh veteran tersebut bergabung bagi menjatuhkan Najib.


Bagi orang melayu dan ahli Umno, tindakan Dr Mahathir bergabung dengan Kit Siang dianggap sebagai pengkhianat pada bangsa dan negara. Apa lagi beliau adalah bekas Presiden Umno dan Perdana Menteri (PM).

Di satu sudut Dr Mahathir sanggup bekerjasama dengan Kit Siang (DAP) kerana beliau bukan lagi ahli Umno. Keduanya, berbagai cara telah diusahakan melalui saluran parti Umno bagi menegur Najib, namun semuanya menemui jalan buntu. Semuanya telah tertutup rapat. Najib berjaya mengunci semua saluran parti melalui strategi "Cash Is King".

Dr Mahathir juga telah menganggap ahli-ahli Umno telah memberi sokongan pada Najib secara membabi buta tanpa mahu mengambil kira kerosakkan yang berlaku terhadap parti dan negara ekoran skandal 1MDB yang melibatkan kes pengubahan wang haram.

Kes berkaitan dengan 1MDB kini sedang berjalan di mahkamah Singapura. Beberapa tangkapan dan penahanan dilakukan pihak berkuasa negara Seberang Tambak itu; disamping pembekuan akaun tertentu dan penutupan bank BSI yang berpangkal di Swiss. Semuanya mempunyai kaitan dengan urusniaga 1MDB.

Lanjutan perbicaraan kes-kes ini akan terus berlanjutan sehingga Ogos dan Oktober ini. Apa yang jelas bila kes berjalan banyak lagi pendedahan tentang penyelewengan yang berlaku. Dan tentunya banyak bukti-bukti baru akan muncul mengenai penglibatan jutawan muda Jho Low dan rakan-rakan proksinya.

Itu di Singapura. Tetapi di Malaysia, Peguam Negara telah mengambil keputusan tiada kes penyelewengan melibatkan 1MDB ! Wow !!

Apabila Dr Mahathir berpakat dengan Kit Siang, beliau dituduh sebagai pengkhianat bangsa. Sehingga sekarang Dr Mahathir masih dalam siasatan polis dalam dua atau tiga kes ekoran ucapan beliau berkaitan isu-isu nasional.

Jho Low

Namun jutawan muda yang masih berusia 35 tahun, Jho Low masih bebas seperti pelarian antarabangsa. Baik SPRM atau pihak polis belum lagi dapat mengesan jejak langkah jutawan muda itu.

Skandal penipuan 1MDB tidak dapat dipisahkan dengan Jho Low. Satu dunia tahu peranan Jho Low dalam skandal penipuan terbesar dalam sejarah negara.

Tetapi anehnya ahli-ahli Umno seperti kata Dr Mahathir telah buta dan tidak dapat membaca apa yang berlaku dalam 1MDB. Mereka sanggup berdiam diri seolah-olah memberi perlindungan pada Jho Low.

Jho Low dan Kit Siang adalah satu bangsa dan keturunan. Tidak ada perbezaan.

Sekiranya bekerjasama dengan Kit Siang boleh dianggap pengkhianat. Bagaimana pula dengan perbuatan berdiam diri, pekak dan buta terhadap segala kerosakkan berlaku angkara Jho Low terhadap parti dan negara ? Bukankah itu juga dianggap sebagai pengkhianat ?
Jumaat, 10 Jun 2016

Pengundi Cina Tidak BodohINI adalah salah satu papan iklan yang dipasang sekitar Sungai Besar dalam PRK 18 Jun ini. Khabarnya, parti DAP yang memasangnya bagi memperingati para pengundi Cina akan kenyataan yang pernah dibuat oleh Jamal Yunus, Ketua Bahagian Umno Sungai Besar.

DAP berkempen menarik para pengundi Cina agar mengundi untuk calon parti Amanah.

Namun papan iklan itu telah diarahkan pihak polis untuk diturunkan kerana dianggap berbau perkauman.

Masalahnya orang yang mengeluarkan kenyataan perkauman itu beberapa bulan dahulu tidak menafikan kebenaran kenyataan dipapan iklan tersebut.

Paling auta dia cuba berdalih kononnya kenyataannya itu telah disalahtafsirkan.

Inilah perangai buruk setengah pemimpin Umno yang sering bercakap bernada perkauman. Kerana ingin menjadi juara dan popular dikalangan ahli mereka sanggup bercakap apa sahaja tanpa berfikir panjang.

Masa bukan dalam demam pilihan raya mereka menghentam kaum Cina dengan berbagai gelaran dan tuduhan. Tetapi bila sampai saat pilihan raya mereka mengemis dan seperti orang meminta sedekah pada kaum Cina agar mengundi mereka. Bodoh !

Orang Cina bukan pengundi yang bodoh. Mereka tidak mudah lupa apa yang dilemparkan pada mereka. Kaum Cina walau pun mewakili lebih 20% penduduk negara ini namun undi mereka dapat menentukan faktor kemenangan sesebuah parti.

Bukti PRU 12 dan PRU 13 kerajaan BN hilang majoriti dua pertiga kerana tidak mendapat sokongan dari para pengundi Cina.

Begitu juga pada zaman Dr Mahathir ketika berhadapan krisis pemecatan Anwar Ibrahim dari kerajaan, para pengundi Cina lah yang memberi kemenangan dua pertiga kepada kerajaan.

So, pada para pemimpin Umno yang rasis - dont play play !!

Khamis, 9 Jun 2016

Hudud : Apakah Umno Serius ?

CALON Umno di Sungai Besar dan Kuala Kangsar, Budiman Mohd Zohdi dan Mastura Mohd Yazid telah mengelak dari menjawab soal hukum hudud yang bakal dibahaskan di Parlimen Oktober ini.

Budiman menjawab, "Tunggu lepas saya menang dulu". Mastura pula kata, dia akan komen selepas pilihan raya kecil (PRK) pada 18 Jun ini. Mereka berdua tidak berani berterus terang dalam isu hudud.


Rang Undang-Undang (RUU) berkaitan Akta Mahkamah Syariah yang dibawa Hadi Awang di Parlimen baru-baru ini mendapat lampu hijau daripada PM Najib Razak dan Timbalannya, Zahid Hamidi. Pindaan RUU ini memberi laluan pada PAS melaksanakan hukum hudud bermula di Kelantan.

Semasa Hadi membentangkannya ia kesuntukan masa untuk dibahaskan. Ia dibawa ke sesi Oktober ini.

Dalam isu ini pendirian Umno tidak jelas dan samar-samar. Antara sokong dan tidak. Semuanya kelihatan bergantung pada keadaan. Ertinya, Umno lebih mengambil kira faktor politik yang akan diterimanya.

Budiman dan Mastura yang akan bertanding dalam PRK  Sungai Besar dan Kuala Kangsar tidak berani membuat pendirian tegas soal hudud kerana bimbang akan kehilangan sebahagian besar undi kaum Cina di kawasan tersebut.

Mastura Mohd Yazid

Sebab itu mereka bermain taici bila ditanya para petugas media dalam isu hudud. Pendirian mereka setakat ini yang enggan membuat penegasan sebenarnya mendapat restu dan lampu hijau daripada pucuk pimpinan tertinggi parti.

Seperti catatan saya sebelum ini ada menjelaskan bahawa isu hudud ini adalah mainan politik Umno dan PAS bagi mendapat undi sokongan dari para pengundi Melayu. Keikhlasan mereka dalam membawa isu hudud di Parlimen adalah diragui.

Apa pun Oktober akan tiba bagi menentukan apakah Umno dan PAS berjaya bekerjasama bagi meluluskan pindaan RUU tersebut.

Namun Umno kini sudah pun menerima ancaman dari parti-parti komponen dalam BN terutamanya dari Sarawak sekiranya terus bersekongkol dengan PAS dalam isu hudud.

Umno memerlukan PAS bagi menguatkan kedudukan orang melayu yang kini semakin lemah sehingga berpecah menjadi empat parti; termasuk PKR dan Amanah.

Dalam masa yang sama Umno tidak mampu kehilangan rakan-rakannya dalam BN lebih-lebih lagi parti PBB di Sarawak.

Isu hudud akan terus dipolitikkan oleh Umno dan PAS untuk kepentingan muslihat masing-masing. Umno tidak berminat dengan hudud PAS itu. PAS pula cukup sedar yang ia tidak mampu laksanakannya secara sendirian. Ia perlu bantuan dari Umno.

Tetapi adakah Umno serius dalam melaksanakan hudud ? Atau ia hanya mainan politik dengan PAS ?


Rabu, 8 Jun 2016

Hudud Mainan Politik Umno - PASISU hudud adalah isu yang dimainkan parti PAS sejak 26 tahun dahulu ketika berjaya menguasai negeri Kelantan.

Sejak tahun 1990 hingga sekarang isu hudud hanya menjadi mainan politik bagi menarik minat para pengundi. Hingga kini hudud yang dibawa parti PAS hanyalah sebuah deraf kertas yang tidak sempurna.

Persoalannya; apakah hudud ini adalah hudud berdasarkan Al Quran atau hanya hudud parti PAS yang berdasarkan tafsiran manusia ? Ertinya ia hanya tafsiran para pemimpin ulama dalam parti itu.

Isu hudud seperti biasa akan datang dan pergi. Timbul dan tenggelam. Ia akan semakin memuncak terutamanya musim kempen pilihan raya.

Umno yang jelas terang tidak menyokong hudud PAS sebelum ini telah pun mengubah pendirian. Umno kelihatan memberi dorongan dan laluan pada PAS, bila menteri Azalina Othman mengesahkan bahawa Perdana Menteri Najib Razak dan Timbalannya Zahid Hamidi, memberi lampu hijau kepada Hadi Awang membawa usul RUU mengenai hudud di parlimen baru-baru ini.

Tetapi anehnya RUU itu tidak pun dibahaskan dan ditangguh sehingga Oktober depan !

Semua ini menimbulkan tanda tanya kejujuran Umno dan PAS dalam isu hudud. Najib kata usul yang dibawa Hadi tiada kaitan dengan hudud. Ia hanya bertujuan mempertingkatkan kuasa mahkamah syariah.

Tetapi bagi para pemimpin PAS pula usul tersebut adalah langkah awal perlaksanaan hudud terutamanya di negeri Kelantan.

Hudud akan terus menjadi mainan politik Umno dan PAS bagi mendapat sokongan rakyat. Pada Oktober ini bila sesi parlimen bersambung; apakah Umno akan memberi sokongan pada PAS dalam isu hudud ?

Para pemimpin kerabat BN di Sabah dan Sarawak yang merupakan kotak fixed deposit terhadap pimpinan Najib telah pun memberi amaran pada Umno tentang isu hudud itu.

Apakah Najib lebih sayangkan PAS dengan mengorbankan Sabah dan Sarawak ?

Pada Oktober ini semua akan mengetahui belang sebenar Umno dalam isu hudud. Apakah mereka serius tentang hudud atau hanya mainan politik dengan PAS ?

Ada analisis politik mengatakan isu hudud kembali timbul hanyalah sebagai kabberap pada isu lebih utama seperti laporan yang mengesahkan syarikat Good Star adalah milik jutawan muda Jho Low yang telah menerima berbillion dollar dana dari 1MDB.

Sedangkan Good Star bukanlah milik Petro Saudi yang mempunyai hubungan perniagaan dengan 1MDB. Dengan kata lain, dana berbillion dollar yang sepatutnya dihantar ke akaun Petro Saudi telah dilencongkan ke dalam akaun Good Star milik Jho Low. Dan Jho Low dikatakan cukup berpengaruh ke atas Perdana Menteri.

Orang melayu memang amat sensitif dengan hudud. Penolakkan terhadap hudud dianggap sebagai menolak perintah Allah.

Namun dalam konteks politik di Malaysia, perspektif dan persepsi tentang hudud perlu diperbetulkan. Ia terlalu banyak salah anggapan dan tafsiran. Contohnya, mengikut hudud PAS, hukuman terhadap kesalahan murtad adalah bunuh ! Sedangkan dalam Al Quran tidak ada satu ayat pun menjelaskan tentang hukuman bunuh tersebut.